امروزه برای حفظ سلامتی نیز نیاز به برنامه ریزیهای مدون وجامع میباشد فلذا طولانی شدن عمر نیاز به شناخت از تهدیداتی دارد که برای رفع انها باید کوشش کرد در مطلبی به مهمترین عامل ازبین رفتن افراد که جدیدا نیز به قشرهای با سنین پائین کشیده شده است اشاره میشود لازم است از وبلگ مربوط به بانک مرکزی که این مطلب حقیر برای استفاده خوانندگان این وبلاگ برداشت کرده ام تشکر کنم:
رئیس چهارمین کنگره بینالمللی قلب و عروق خاورمیانه با هشدار نسبت به این مساله ادامه میدهد: متاسفانه سن بروز سکتههای قلبی در ایران و خاورمیانه طی یکدهه اخیر بشدت در حال کاهش است که این مرگ و میر در آقایان بیشتر رخ میدهد.
دکتر محمدجواد زیبایی به مهر میگوید: بیش از 50 درصد مرگ و میرها در این منطقه ناشی از بیماریهای عروق کرونر است و حدود 70 درصد هزینههای بهداشتی و درمان کشورهای خاورمیانه صرف بیماریهای قلبی و عروقی میشود.
رئیس مرکز تحقیقات قلب و عروق شیراز از ریزفاکتورهایی همچون فشار خون، دیابت، قند خون و... به عنوان علتهای اصلی بروز سکته قلبی در افراد نام میبرد و ادامه میدهد: عدم تحرک و غذاهای چرب به همراه مصرف سیگار و الکل و استرسها از عوامل اصلی بروز بیماریهای عروق کرونر است.
او به ارزان بودن هزینه درمان بیماریهای قلبی در ایران و مراجعه بیمارانی از کشورهای عرب منطقه به شیراز و تهران برای جراحی قلب اشاره و اظهار میکند: هزینه آنژیوگرافی بدون بیمه در کشور حدود 700 هزار تومان، عمل آنزیوپلاستی رگ حدود 2.5 میلیون تومان و جراحی قلب بین 7تا 8 میلیون تومان است که این هزینهها در سایر کشورها 2 تا 3 برابر ایران است.
زیبایی از آلودگی هوا به عنوان عامل تسریع در سکتههای قلبی نام میبرد و میگوید: گرفتگی عروق تا 70 درصد بدون علامت است که وقتی فرد در معرض آلودگی هوا قرار بگیرد، این وضعیت به 90 تا 100 درصد میرسد و منجر به سکته قلبی میشود.
علائم سکته قلبی
یکی از علائم سکته قلبی شروع درد قفسه سینه است که این درد قفسه سینه میتواند متنوع باشد و گاه به شکل درد زیر جناق سینه یا ریشه گردن و دستها بویژه دست چپ و گاهی همزمان در هر دو دست و کتف و شانه بروز میکند.
در مواردی که فرد دچار سکته قلبی میشود ، درد 20 دقیقه طول میکشد و گستره درد ممکن است به صورت سنگینی یا خنجری یا احساس فشردگی در قفسه سینه خود را نشان دهد.
این دردها معمولا با سایر علائمی همچون تعریق شدید و احساس سردی در تمام نقاط بدن که ناشی از تحریک قوه سمپاتیک است ، همراه میباشد. در این موارد همچنین افراد دچار احساس ترس، نگرانی و بیقراری، تپش قلب و افت فشار خون و گاه نیز افزایش فشار خون میشوند.
متاسفانه در بعضی افراد همچون دیابتیها، سالمندان، افرادی که دارای سابقه طولانی مدت فشار خون هستند، افرادی که اعتیاد شدید دارند، خانمهای خیلی چاق و سیگاریهای حرفهای درد ناشی از سکته احساس نمیشود.
بزرگترین خطر بیتوجهی به سکته قلبی و علائم آن، مرگ است و در غیر این صورت فرد دچار نارسایی قلبی، تنگی تنفس، خستگی زودرس و علائم نارسایی قلبی همچون ورم پا و تندی ضربان قلب در هنگام فعالیت و استراحت میشود.
اغلب موارد علائم این سکتهها با بیماری گاستریت یا التهاب معده اشتباه گرفته میشود که این امر بسیار خطرناک است زیرا در این موارد این علائم نشاندهنده سکته قلبی است که بیمار بلافاصله باید به مرکز درمانی مراجعه کرده تا منطقه سکته رد شود.
دکتر ناصر ابراهیمی دریانی، فوق تخصص بیماریهای گوارش و کبد میگوید: عرقهای سرد مداوم، حالت تهوع شدید و بویژه درد شدید معده از علائم اصلی سکتههای خفیف قلبی بویژه سکتههایی است که در بخش تحتانی قلب رخ میدهد.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران به ایسنا میگوید: بویژه در افرادی که مبتلا به دیابت هستند سکتههای سطح تحتانی قلب شایعتر است که در اغلب موارد درد ناشی از این سکتهها در معده بروز میکند.
به گفته وی، گاستریت یا التهاب معده اکثر اوقات با درد در ناحیه معده بروز میکند، اما نکتهای که در این میان حائز اهمیت است لزوم عدم مصرف دارو بدون تجویز پزشک است زیرا ممکن است دردی که در معده بروز کرده ناشی از سکته بوده نه گاستریت در نتیجه عوارض سکته قلبی در این موارد افزایش مییابد.
دکتر دریانی ادامه میدهد: افرادی که دچار سکته قلبی شدهاند الزامی است، علاوه بر پزشک متخصص قلب همواره تحت نظر متخصص گوارش و کبد هم قرار داشته باشند تا از ایجاد ناهنجاریهای گوارشی بویژه زخم و درد معده، التهاب معده و هرگونه اختلال در کار معده در امان باشند.
پیشگیری
در سایت سازمان جهانی بهداشت در پاسخ به این سوال که چطور میتوان از بروز حمله قلبی یا سکته قلبی جلوگیری کرد، ابتدا تاکید شده که وقوع 80 درصد از حملات قلبی قابل پیشگیری هستند.
در ادامه این مطلب آمده است که داشتن یک رژیم غذایی سالم، داشتن تحرک و فعالیت بدنی منظم و نیز خودداری از استعمال تمام انواع محصولات دخانی کلیدهای اصلی این موفقیت هستند.
به گزارش ایسنا، سه راهکار ساده نهتنها به میزان قابل توجهی درصد بروز سکته قلبی را کاهش میدهند، بلکه در بیشتر موارد در پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع دوم، اختلالات مزمن در مجاری تنفسی و نیز انواع خاصی از سرطانها موثر هستند.
یک رژیم غذایی سالم داشته باشید: یک رژیم غذایی متعادل برای داشتن قلب و دستگاه گردش خون سالم ضروری است و اغلب شامل مقادیر زیادی از میوهها و سبزیجات، غلات سبوسدار، گوشت لخم، ماهی و مرغ میشود. همچنین لازم به ذکر است که در این رژیم غذایی میزان مصرف قند و نمک باید محدود شود.
تحرک بدنی منظم داشته باشید: حداقل 30دقیقه در روز فعالیت بدنی منظم داشته باشید تا سلامت قلب و عروق شما حفظ شود. به علاوه حداقل 60 دقیقه فعالیت بدنی در بیشتر روزهای هفته میتواند وزن بدن شما را در حد سلامتی نگه دارد.
سیگار نکشید: دخانیات از هر نوعی که باشد برای سلامت بدن به طور کلی بسیار مضر است. همچنین قرار گرفتن در معرض دود سیگار هم خطرناک است.
براساس تحقیقات علمی معتبر خطر بروز سکته قلبی به محض ترک سیگار کاهش مییابد و پس از گذشت یک سال این خطر نصف میشود.
اقدامات اولیه
بیمارستانهایی را که مراقبتهای اورژانسی قلبی دارند همیشه به خاطر داشته باشید و اگر درد قلبی بیش از 2 دقیقه طول کشید، حتما به اورژانس زنگ بزنید.
مسلما با ترافیک کلانشهرهایی نظیر تهران، احتمال بموقع رسیدن آمبولانس ضعیف است، اگر میتوانید سریعتر بیمار را به بیمارستان یا مرکز درمانی برسانید، خودتان اقدام کنید.
کمک کنید تا بیمار در حالتی قرار گیرد که کمترین درد را داشته باشد. برای این کار لازم است که بیمار را بنشانید و پا را بالاتر از سطح قلب نگه دارید. لباسهای اطراف گردن را باز کنید و در حالت شل نگه دارید.